Archief | juni, 2024

Highway Funds Illegally used for Floating Wind Factories

21 jun

https://ift.tt/8C2bZhn

Floating wind is not a highway.

EU’s NetZero Gets “Greenlashed” – A Reckoning in the Making – The Climate Realism Show #115

21 jun

https://ift.tt/B2Uq0ku

“After years of political consensus on the transition to cleaner energy, a ‘greenlash’ began bubbling up as prices rose and right-wing candidates gained ground.”

’Crimineel drugsnetwerk van Spanje naar Nederland opgerold, gebruikte sporttassen en huurauto’s voor smokkel’

21 jun

https://ift.tt/j92RzCn

Een criminele groepering die zich op grote schaal bezighield met het smokkelen van drugs van Spanje naar Nederland, is door de politie in Málaga ontmanteld. Dat meldt de Guardia Civil.

Mercedes laat politie onderzoek doen naar sabotagemail Hamilton

21 jun

https://ift.tt/Aa5FqG6

Formule 1-renstal Mercedes heeft de politie ingeschakeld om de herkomst van een anonieme mail te achterhalen. In de bewuste mail wordt het team ervan beschuldigd de auto van zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton te saboteren. Hamilton verlaat na dit seizoen Mercedes en stapt over naar concurrent Ferrari.

Jubileumcongres Clintel: “IPCC beoefent cartoon science”

21 jun

https://ift.tt/VPiKeaQ

Willie Soon

Steeds meer mensen lijken zich te realiseren dat het standaard-klimaatverhaal, zoals verkondigd door de meeste deskundigen, media en politici, op zijn minst veel te simplistisch is. Velen beginnen bovendien de gevolgen van de overhaaste, onhaalbare en ondoordachte energietransitie aan den lijve te ondervinden. Op het eerste Jubileumcongres van Clintel, op dinsdag 18 juni in Roelofarendsveen, heerste dan ook de verwachting en de hoop dat de stichting in de tweede periode vijf jaar pas écht op stoom zal komen. Dat was dan ook de openingsboodschap van Clintel-medeoprichter prof. Guus Berkhout: “Clintel zal in de tweede vijf jaar danig van zich laten spreken”.

Videoboodschap Guus Berkhout

Geen versnelling zeespiegelstijging
Op het congres was duidelijk te merken dat het klimaatverhaal op allerlei manieren en op allerlei deelonderwerpen is aan te vallen. Zo richtte onafhankelijk onderzoeker en waterbouwkundige Hessel Voortman zich in zijn voordracht vooral op de vraag of er nu wél of niet een versnelling is te zien in de stijging van de zeespiegel aan de Nederlandse kust (die zeespiegel stijgt ook zonder invloed van CO2 sowieso al eeuwen met circa 18 cm per eeuw). Aanleiding was een recent rapport van kennisinstituut Deltares, waarin voor het eerst wordt gesproken van een dergelijke versnelling van de zeespiegelstijging. Deze versnelling is echter pas te ‘zien’ nadat gecorrigeerd is voor een windeffect langs de Nederlandse kust, legde Voortman uit. Hij publiceerde vervolgens zijn eigen onderzoek met een opvallende en duidelijke conclusie: “Ik zie geen versnelling van de zeespiegelstijging”. Voortman verwacht in het najaar een aanvullende publicatie over dit onderwerp te presenteren in samenwerking met Rob de Vos (onder meer bekend van de website klimaatgek.nl).

Klimaatrechtszaken nemen toe
Uiteraard was ook Clintel-medeoprichter Marcel Crok een van de sprekers op het Jubileumcongres. Zijn onderwerp was het toenemend aantal klimaatrechtszaken, waarvoor de zaak van Urgenda tegen de Nederlandse staat (eerste uitspraak in 2015) wereldwijd eigenlijk het startschot was. Volgens Crok zien we steeds vaker dat klimaatalarmisten hun agenda proberen door te voeren via de rechter, als dat via de politiek niet lukt. Dit gebeurt inmiddels, met succes, in de hele westerse wereld. Opvallend is dat hierbij aan alarmistische kant wordt aangevoerd dat er (door CO2-uitstoot en klimaatverandering) zelfs een schending plaatsvindt van de rechten van de mens, en dat rechters hierin mee lijken te gaan. Werd Clintel nog afgewezen in het hoger beroep in de zaak van Shell tegen Milieudefensie, de stichting is er zeker van zich te kunnen gaan mengen in de aankomende zaak van hetzelfde Milieudefensie tegen ING, en daarin op te komen voor het algemene belang van de Nederlandse burger.

Marcel Crok

Onafhankelijk journalist Bert Weteringe liet in zijn lezing zien wat een enorme impact de plaatsing van windturbines zal hebben in Nederland en met name de Noordzee. Weteringe somde een groot aantal nadelen op van de voorgenomen grootschalige toepassing van windturbines; nadelen die steeds meer aan de oppervlakte komen. Over vrijwel ieder aspect van windenergie kan op zijn minst een discussie worden gevoerd: het rendement, de kosten, het recyclen, het grootschalige materiaalgebruik, de gevaren voor milieu en het dierenleven en niet te vergeten de (voor sommigen ziekmakende) geluidsoverlast. Aan de andere kant (letterlijk) wordt er veel geld verdiend met windturbines. Lees hiervoor ook het recente boek van Weteringe: Windhandel.

Bert Weteringe

Minister van groen verval
Een van de hoogtepunten van de lezingen op het congres was die van energie-expert en ondernemer Theo Wolters. Hij sloeg de vraag of CO2 überhaupt een probleem is, even over en focuste op de veelgehoorde politieke doelstelling van net zero in 2050. Wolters toonde koeltjes met concrete feiten en berekeningen aan dat net zero in Nederland in 2050, zelfs onder de meeste optimistische aannames, volstrekt onmogelijk is, en dat een transitie naar wind en zon überhaupt onbetaalbaar is. De energietransitie zoals die nu wordt voorgesteld gaat onvermijdelijk ten koste van onze welvaart. Sophie Hermans, de nieuwe minister van klimaat en groene groei, kan volgens Wolters dan ook beter minister van klimaat en groen verval heten. Uitsmijter van Wolters: “Er is geen enkele energie-expert die denkt dat net zero in 2050 realistisch is.”

Theo Wolters

Een welkome opwarming
De centrale boodschap van spreker Gregory Wrightstone, directeur van de Amerikaanse denktank CO2 Coalition luidt: CO2 is juist goed voor ons. Wrightstone onderbouwt deze visie in zijn boek A Very Convenient Warming, waarvan de Nederlandse vertaling nu te koop is in de webshop van Clintel. Wrightstone kreeg het eerste exemplaar van deze vertaling na zijn lezing overhandigd.

In het boek en in zijn lezing liet Wrightstone onder meer overtuigend zien dat er, ook zonder de invloed van CO2, altijd al warmere en koudere periodes zijn geweest en, belangrijker, dat grote beschavingen juist in tijden van opwarming, zoals de Romeinse Warme Periode, tot bloei kwamen. Omgekeerd kennen koude periodes, zoals de Kleine IJstijd, historisch gezien veel rampspoed, inclusief hongersnood en epidemieën. Sowieso sterven er nog steeds veel meer mensen aan koude dan aan hitte. Daarnaast zorgt een hoger niveau van CO2 in de atmosfeer voor een aantoonbare vergroening van de aarde en veel hogere landbouwopbrengsten. Niks aan de hand dus, integendeel.

Gregory Wrightstone

De Zweedse onderzoeker Jacob Nordangård ging in op de politieke achtergronden van het klimaatnarratief. Wie zit er achter het klimaatnarratief als middel om macht uit te oefenen, zo vroeg hij zich af in zijn voordracht. De Zweed schetste de lange wortels in de tijd en een keur van hooggeplaatste betrokken personen, in bijvoorbeeld de Club van Rome en de VN.

Jacob Nordangard

Cartoon science
Keynote speaker Willie Soon ten slotte, richtte zich vooral op de ondergesneeuwde rol van de zon bij klimaatverandering. Soon is een zeer prominente Amerikaanse onderzoeker en  klimaatscepticus. Zijn voornaamste conclusie: het IPCC negeert informatie over de mogelijke rol van de zon bij klimaatverandering; “Het IPCC beoefent cartoon science, wij reguliere wetenschap. De analyse van het IPCC is wetenschappelijk gezien gebrekkig vanwege grote problemen met de temperatuurmetingen en reconstructies van de zonneactiviteit in het verleden.”

Willie Soon

Als een objectieve bezoeker van het Congres alle informatie nuchter op een rijtje zou zetten, zou de indruk moeten ontstaan dat het klimaatverhaal aan alle kanten op instorten staat. De wal zal het schip gaan keren.

Later zal Clintel de opnames van de diverse lezingen publiceren.

Formule 1-team Mercedes schakelt politie in na anonieme mail over ’saboteren’ Lewis Hamilton

21 jun

https://ift.tt/bOCg3hP

Het Formule 1-team van Mercedes heeft de politie ingeschakeld, in de hoop te kunnen achterhalen wie vorige week een anonieme e-mail heeft gestuurd over de renstal en de behandeling van zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton in het bijzonder.

Drie tienerjongens opgepakt voor gewelddadige straatroof Osdorp

21 jun

https://ift.tt/eNoUBar

Drie jongens van 13, 14 en 15 jaar oud uit Amsterdam zijn donderdag aangehouden voor een straatroof op het Osdorpplein in Amsterdam Nieuw-West. Dat meldt de politie vrijdag. Het incident vond plaats op 10 mei rond 17.00 uur. Een slachtoffer werd mishandeld en met geweld van zijn spullen beroofd.

Friday Funny

21 jun

https://ift.tt/aQOkiJ6

Credit Andrew Follett and his post of Declaration of Memes image And I didn’t make a post about it, but here’s a bonus. Just Stop Oil went after Taylor Swift’s…

Dode door steekincident in Zandvoort, verdachte aangehouden

21 jun

https://ift.tt/vYRHJPT

Bij een steekpartij in Zandvoort is iemand om het leven gekomen. De politie heeft een verdachte aangehouden en doet verder onderzoek.

De schade die de zaak tegen De Mos heeft veroorzaakt (aflevering 2)

21 jun

https://ift.tt/fAbsI5L

De schade die de zaak tegen De Mos heeft veroorzaakt - 62754

Leestijd: 5 minutenAanpassing geleden door Maurice

Ruim een jaar geleden na de vrijspraak van Richard de Mos bij de rechtbank schreef ik dit stuk. Nu ook in Hoger Beroep Richard de Mos na 5,5 jaar (sic) is vrijgesproken, is de conclusie uit het eerste artikel nog harder te trekken. Bij het optreden tegen politici, waarvan je weet dat het grote consequenties kan hebben, dient het OM extra zorgvuldig te zijn. De uitspraak van de rechtbank vorig jaar en van het Hof nu legt bloot hoe lichtvaardig het OM heeft gehandeld met grote implicaties voor de democratische gang van zaken. Waarbij de grootste partij in een gemeente door andere partijen werd uitgesloten van het bestuur, omdat men verdacht was van een misdaad. Dit zou moeten leiden tot een onderzoekscommissie naar de gang van zaken en advies in de richting van het O.M. hoe voortaan bij deze zaken dient gehandeld te worden.

Nogmaals het artikel van vorig jaar. Waarbij ik ook de hoop uitspraak dat het OM niet in Hoger Beroep zou gaan, juist gezien de gevolgen voor de democratische gang van zaken. Maar dat is toen wel gebeurd, waardoor de hele zaak nog een extra vertraging van 14 maanden opliep, voordat andere partijen in de Haagse gemeenteraad zich niet meer konden verschuilen achter de lopende rechtszaal.

Trias Politica

Wat ons zou moeten onderscheiden van een bananenrepubliek is het “Trias Politica”- systeem. Dat houdt in dat de wijze waarop het juridisch systeem functioneert los hoort te staan van invloed vanuit de politiek. Dus dat noch de rechters, noch het OM aangestuurd worden vanuit de politiek, maar onafhankelijk opereren.

Als dat namelijk niet zo is, dan kunnen politici via het OM en rechters hun onwelgevallige politieke tegenstanders castreren.

Juist het grote belang van dit “Trias-Politica”-stelsel vraagt zowel grote zorgvuldigheid van politici in de richting van het OM en rechters, als van het OM en rechters in de richting van de politiek. Soms zijn er zaken waarbij je wel het gevoel hebt dat men bezig is met een programma over “gevaarlijke wegen” en men angstig dicht bij het ravijn rijdt.

De zaak tegen Richard de Mos

Drieënhalf jaar geleden maakte het OM bekend dat Richard de Mos en een andere wethouder van zijn partij “Hart voor den Haag”, die in 2018 de grootste partij in Den Haag was geworden met 16% van de stemmen, verdacht werden van omkoping en corruptie. Zij zouden tegen betaling bevriende ondernemers bevoordeeld hebben. Er werd een inval gedaan in hun wethouderskamers en hun huizen. De burgemeester vroeg de beide wethouders tijdelijk terug te stappen wegens de ernst van de beschuldigingen. Vanaf dat moment zat de grootste partij van Den Haag niet meer in het college.

Toen de volgende verkiezingen naderden (maart 2022) was de zaak nog niet voorgekomen. Weer werd de partij van De Mos de grootste. Nu met 17% van de stemmen. Maar bij de vorming van het stadsbestuur werd Hart voor Den Haag weer buitengesloten, omdat de zaak nog onder de rechter was.

In januari jl. kwam de zaak voor. Er waren meer dan 10 zittingsdagen. Het OM beschuldigde de Mos en de anderen ook deel uit te maken van een criminele organisatie.

De uitspraak van de rechter

Ik heb gisteren (april 2023) live de uitspraak van de rechter gevolgd en ik kan me amper voorstellen dat er ooit een vernietigender uitspraak van een rechter bij een belangrijke zaak is geweest in de richting van het OM dan deze. De rechter zei eigenlijk tegen het OM “Hoe heeft u deze zaak uberhaupt aanhangig durven te maken”?  Hier treft u het persbericht van de rechtbank aan en de vonnissen. En hier kunt u die uitspraak van de rechter nog eens terug horen. 

Het was echt schokkend om die uitspraak te horen als je beseft dat dit dus een zaak is geweest, die niet alleen 3,5 jaar als een zwaard van Damocles boven de verdachten hing, maar ook een zaak die zo sterk heeft ingegrepen in de politieke verhoudingen en de verhoudingen met de kiezers in Den Haag. Het was een ongekende oorwassing voor het OM, zoals ook uit de reactie van diverse media is op te maken. Hier kunt u een goed overzicht zien van wat er vanaf 1 oktober 2019 in Den Haag gebeurde.

Straffeloosheid

Als het OM een belangrijke zaak naar buiten brengt via een persbericht en er invallen hebben plaatsgevonden dan is het effect dat mensen minimaal denken “waar rook is, is vuur”.  En voordat de zaak echt aan de rechter wordt voorgelegd, weet je als toeschouwer ook niet wat het OM tegen de betrokkenen heeft. Minimaal denk je dat het toch wel iets ernstigs zal zijn, want anders zou het OM toch niet zo optreden, niet waar?

Maar juist als het actieve politici betreft die ook nog bestuurders zijn, dan ga je ervan uit dat het OM, indachtig het Trias Politica- stelsel, wel over zeer sterke troeven zal beschikken. Want het OM weet namelijk vooraf dat, zodra ze met de verdenkingen naar buiten komen, er een grote impact zal zijn op de politiek zelf. Dat hebben we in Den Haag gezien. Niet alleen traden de wethouders af, terwijl ze anders nog 2,5 jaar die rol zouden hebben vervuld. Maar in het nieuwe stadsbestuur, dat nu ook al weer bijna een jaar zit, werd de partij van de Mos, niet opgenomen.

Grote impact

Dus de gevolgen van het besluit tot vervolging van de Mos c.s. zouden een grote impact hebben op politiek Den Haag en dat wist het OM van tevoren.

Als je dan het besluit tot vervolging neemt en vervolgens maakt de rechter er gehakt van, zoals hij gisteren heeft gedaan, dan kunnen we constateren dat dit toch wel een fout is van het OM van de buitencategorie. Een soort fout, die ook echt in zich heeft de kern van de Trias Politica aan te tasten. Niet omdat de politiek zich met het recht bemoeit, maar het recht zich met de politiek.

Nog los van het feit de enorme kosten van deze zaak. De hoeveelheid tijd, die er besteed is aan de zaak door het OM en politie, de tijd die de rechters hebben moeten besteden, de advocaten, de verdachten en waarschijnlijk ook de schade-vergoeding. Het zou mij niet verbazen als dat een bedrag is dat de 10 miljoen verre overschrijdt, nog los van de immateriële schade.

Maar het principe van de Trias Politica functioneert echter zo dat vanuit de politiek de betrokkenen van het OM die deze besluiten hebben genomen, niet daarvoor gestraft kunnen worden. (Niet zozeer in gevangenisstraf, maar anderszins).

Mijn grote zorg als toegift

Uit het verleden blijkt dat als het Openbaar Ministerie bij grote zaken nul op het rekest haalt bij rechterlijke instanties ze vrijwel altijd toch doorgaan tot het gaatje. Toen het vonnis van Lucia de Berk vernietigd was door de Hoge Raad en de zaak bij het hof nog een keer voorkwam, bleef het OM volhouden dat Lucia de dader was, terwijl het al duidelijk was dat het statistisch werk waarop ze zich beriepen een puinhoop was. Lucia de Berk moest nog een jaar in de zenuwen zitten voordat het Hof haar vrijsprak en toen pas bood het OM zijn excuses aan.

Mijn grote zorg is, dat het OM de aard en de inhoud van de uitspraak van de rechter juist zal zien als een stimulans om het via een Hoger Beroep met andere rechters nog een keer te proberen. Nog een extra jaar, waarbij de verdachten in onzekerheid verkeren en het politieke proces in Den Haag ernstig blijft verstoord. (MdH: En helaas is het precies zo gebeurd). 

Want er is niemand van buiten het OM die de macht heeft om het OM niet in Hoger Beroep te zullen laten gaan.

Maar je zou wel moeten hopen dat er binnen die organisatie mensen rondlopen met autoriteit, die begrijpen dat juist het zo belangrijke principe van de Trias Politica juist nu vraagt van het OM om, zeker gezien de inhoud van het vonnis, in te binden en niet alleen de wonden te likken, maar grootmoedig te erkennen de mist in te zijn gegaan. Dat zal een positiever effect hebben op de statuur van het OM en het vertrouwen van de burger dan nog een jaar ijzerenheinig door te gaan en daarmee nog meer schade te berokkenen aan het Trias Politica principe en het vertrouwen in instanties door een deel van de kiezers.

Tenslotte

Tenslotte zou het van partijen in de gemeenteraad, die vanaf oktober 2019 de beschuldigingen door het OM jegens de Mos c.s. gebruikten om die partij niet bij het college te betrekken, van een vorm van basale beschaafdheid en respect voor de kiezer en de rechter getuigen, om de partij van de Mos nu weer wel in het college op te nemen. Alle argumenten, die ik nu van de fractievoorzitter van D66 heb gehoord, klonken als afkeurenswaardige drogredenen.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

 

Het bericht De schade die de zaak tegen De Mos heeft veroorzaakt (aflevering 2) verscheen eerst op Maurice de Hond.